Waarom boosheid soms juist heel spiritueel is

Waarom boosheid soms juist heel spiritueel is

Waarom boosheid soms juist wel heel spiritueel is. Heel vaak hoor ik mensen zeggen: je moet vanuit liefde komen, je moet leven en kiezen vanuit liefde… want anders is het niet “spiritueel”.
 
Ten eerste struikel ik over het woordje “moeten” – voor mij is moeten al geen fijn woord. Ik geloof dat er geen flow zit in het woord “moeten”, dat niets in de natuur of in het Universum tegen zichzelf of een ander zou zeggen “jij moet”. En inderdaad vooral het “JIJ” moet… Waarmee we het dan voor een ander vaak zo goed weten.
 
Ten tweede: voor mij persoonlijk gaat spiritualiteit over ZIJN MET WAT ER IS. Zijn, hier op deze wereld, hier in dit lichaam… met alles wat zich voordoet. En nee… natuurlijk lukt me dat niet – ik ben, net zoals iedereen, een mens en ik geloof dat het inherent is aan mens-zijn dat dingen “niet lukken” – althans zo ervaren wij dat. Dus word ik boos van tijd tot tijd… soms heel boos… razend, woedend… pis-nijdig!
 

Een lichtje schijnen op álle emoties

En waarom ik dat nou juist wel spiritueel vind? Nou, omdat ik een lichtje op álle emoties wil schijnen – omdat ik dus niet de “goede emoties” wil verwelkomen en de “slechte” niet. Want er zijn geen goede of slechte emoties – er zijn alleen emoties en er is “hoe aangenaam wij het vinden om daar mee te zijn”. “Slechte emoties” zijn daarom al van jongs af aan onderdrukt en afgeleerd – want “de omgeving” wenste die emoties niet.
 
En girl, o girl… wat hebben wij als vrouwen geleerd dat boosheid, agressie, stevig je vrouwtje staan, iets niet pikken, onaardig zijn not done is! Je moet lief en aardig blijven, no matter what, toch? Ik denk dat het hoog tijd is dat we stoppen met zeggen “ik werd getriggerd door X” en ronduit durven gaan zeggen: ik ben hels! Gewoon superkwaad, omdat iemand alle grenzen heeft overschreden.
 

Emoties voelen IN JE LICHAAM

Verder geloof ik dat het heel belangrijk is om álle emoties ook daadwerkelijk met mijn lichaam te voelen. Dus niet alleen constateren in je hoofd dat je boos bent. Daarmee koppel ik de emotie – dat wat ik voel in mijn lichaam – los van het verhaal – dat wat mijn hoofd erbij verzonnen heeft. Door heel puur de energie van een emotie te voelen, erken ik haar volledig en zie ik, dat het verhaal maar “een verhaal is” en niet persé de waarheid.
 
Zodra ik de pure energie van een emotie kan voelen, kan ik daar iets mee. Want: energie kan ik in beweging brengen. Hoe? Nou met mijn adem en met mijn stem. Als ik de emotie volledig toelaat – door te ademen en haar er te laten zijn – kan ik voelen wat ze te zeggen heeft. Dan geef ik een stem aan de emotie… op die manier transformeert ze, want ik geef haar de ruimte om er te zijn, om te klinken… om de wereld in te mogen.
 

Emotie = Energie = transformatiekracht

Als ik de boosheid in mijn hoofd volg, haar wegstop of haar geen stem geef, stagneert de energie… met als gevolg dat ik veel langer in die boosheid zit dan nodig (tenslotte komen emoties in golven en duren ze maar een paar seconden! Het is het verhaal wat we erbij verzinnen wat ervoor zorgt dat het uren, dagen, weken, maanden, jaren duurt…).
 
Zoals dieren hun lichaam schudden (ze gaan bibberen) als ze iets naars meemaken, of heel hard gaan bewegen om iets van zich af te schudden… zo zouden ook wij mensen onze emoties mogen uiten. Nee, niet door te schreeuwen tégen een ander, maar door de emotie een stem te geven voor jezelf… Klank transformeert emoties, want het zorgt dat gestagneerde energie vrij komt en Het Universum in kan stromen.
 
En laat dat nou de meest prachtige Recycle Machine zijn die door The Divine is uitgevonden…
 

Waar tolereer jij nog iets, wat je niet zou moeten tolereren?

Heel liefdevol en heel spiritueel dus, die boosheid op z’n tijd. Het hoort erbij, het laat je zien dat je iets heel belangrijk vindt ook. Het geeft je energie en vuur om iets te transformeren… als je er eerst echt naar wil kijken tenminste… en méér doet dan het afreageren op je partner of je kinderen.
 
En net als elke emotie heeft ook boosheid een wens om gezien en gehoord te worden… want ze heeft een boodschap voor je! Een boodschap van je ziel: waar mag jij jezelf nog meer gaan gunnen? Waar tolereer jij nog iets, wat je niet meer zou moeten tolereren… Dat weet je diep van binnen wel!
 
Boosheid laat ons heel vaak ook onze eigen waarde zien.. Alweer zo’n belangrijke reden, waarom boosheid soms  juist wel heel spiritueel is.
 
Monique van der Hoeven
Soul to Sassy
 
 
P.S. Klaar mee, met altijd je best doen om de “good girl” overeind te houden? Klaar om eens lekker de bad girl in jezelf een stem te geven? Gewoon lekker veilig in een coachingstraject? I hear you girl… Begin eens met een afspraak met me te maken voor een gratis Soul to Sassy chat, dan bespreken we eens wat er mogelijk is. 
Je kunt hier rechstreeks in mijn agenda een afspraak maken daarvoor:
 
 
close
Selecteer lijst(en):

Over Soul to Sassy

Soul to Sassy - omdat álles begint bij jou. Leer je eigen-wijsheid weer horen, vertrouwen en volgen en creëer een leven waarin je moeiteloos en met plezier jouw waarde in de wereld zet
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.