Ik viel op zijn stem!

Ik viel op zijn stem!

Gistermiddag ontmoette ik een bijzondere jonge vrouw. Ze was een vrouw die niet op het eerste gezicht verschrikkelijk opviel. Maar toen ik haar wat vragen stelde, bleek ze een ontzettend interessante kijk op dingen te hebben, heel eigenwijs haar leven vorm te geven en dus een bijzondere dame te zijn.

Ik denk dat dat vaak voorkomt eigenlijk – we zien iemand, scannen die persoon en concluderen dat hij/zij niet interessant is. Het is iets wat mensen nou eenmaal doen, dat “oordeel” vellen. Het vermogen om te oordelen of iemand “tot jouw tribe behoort” is een aangeboren en ook heel nodig mechaniekje waarover wij mensen beschikken.

Verbinding vraag interesse en openheid

Ik merk dat veel mensen vaak nauwelijks nog contact met een ander maken – er is hooguit een oppervlakkig praatje, zonder echt contact. Zonder oprechte interesse in elkaar. En dat is zó ontzettend jammer… want mensen zijn vaak zo ongelofelijk leuk! En boeiend! En je kunt zoveel van ze leren… Maar daarvoor moeten we van alle kanten ons best doen om elkaar te leren kennen: de één door oprecht geïnteresseerd te zijn en vragen te stellen. De ander door die vragen ook te ontvangen en te beantwoorden.

Zo ontstaat echte verbinding, alweer zo’n enorm vrouwelijke kwaliteit waar we zo’n behoefte aan hebben. Niet moeilijk – wel spannend. Doen alsof het je niet raakt is eigenlijk gewoon makkelijker.

Ja! De Stem… ik viel op zijn stem!

Anyway: deze interessante jonge vrouw wist mij flink te verrassen gister. Toen ik haar vertelde wat voor werk ik deed – vrouwen coachen op het gebied van stem- en zelfpresentatie – riep ze uit: “Ja! De stem! Dat is zó ontzettend belangrijk. En er zijn zoveel mensen die dat onderschatten.” Ik was verbaasd over haar spontane en stem-positieve reactie.

Want, heel eerlijk gezegd, meestal als ik mensen vertel dat ik “iets met stem doe” schrikken ze daar een beetje van. Want stem is “eng”. En ja, ik snap het. Stem is spannend – want je kunt je er nergens mee verschuilen. Stem laat horen wie jij bent, stem laat voelen wie jij bent… en de meeste mensen hebben gewoon weinig idee hoe hun stem dat doet. Dat hebben we immers ook nooit geleerd. En ergens geen controle over denken te hebben, dat voelt gewoon niet helemaal veilig.

Ik vroeg deze jonge vrouw hoe het kwam dat ze daar zo tegen aan keek. En ze vertelde me: “Toen ik ging trouwen, vroegen mijn vriendinnen, waar ik nou eigenlijk op viel toen ik verliefd werd op mijn man. En ik wist dat 100% zeker: ik viel op zijn stem! En dat is nog steeds zo.”

Ik moest lachen… want dit is éxact wat de kracht van stem weergeeft! We kunnen er mensen verliefd op ons mee laten worden – en we kunnen mensen afstoten, gewoon door hoe we klinken.

Realiseer je je de impact die jouw stem kan maken?

Realiseer je je hoe dat kan werken? Ook met jouw klanten?

En het mooi is, de stem is geen vaststaand gegeven. We kunnen allemaal leren om zo’n stem te hebben waar mensen verliefd op worden. Die ons betovert, die verleidt, die ons in twee zinnen overtuigt, die ons nieuwsgierig maakt.

Het is een kwestie van heelheid. Heelheid?

Ja, de meeste stemmen zijn tegenwoordig allesbehalve heel. Dat komt omdat we, zeker als vrouwen, maar een heel klein deeltje van onze stem gebruiken. Het deeltje dat we ervaren als “sociaal geaccepteerd”. Het is het deeltje wat we ervaren als “niet te hard, niet te zacht, niet te schel, zwoel genoeg, boeiend genoeg” etc. En dat kleine deeltje zijn wij gaan beschouwen als “mijn stem”.

Maar ook jouw stem is zóveel meer dan dat… en het is zó de moeite waard om haar heel te maken. Ze is tenslotte in het geheel van jou!

Ik gun het je, omdat te ervaren. Dat je verliefd kunt worden op je eigen stem… Ze is gewéldig! Als je even de moeite neemt om haar, met de juiste vragen en met oprechte interesse, echt te leren kennen!

Monique van der Hoeven
Soul to Sassy

P.S. Ben je nieuwsgierig naar jouw hele stem en wat het voor je kan betekenen om haar te gaan ontdekken, helen en inzetten in jouw werk met klanten? Maak dan een afspraak met me voor een gratis online ontdekkingssessie – ik vertel je graag hoe ik jou dat leer in mijn programma De Stem van Vrouwelijke Ambitie.

Je kunt hieronder een gratis online ontdekkingssessie met me boeken: 

Of lees meer over het programma De Stem van Vrouwelijke Ambitie.

close

Over Soul to Sassy

Soul to Sassy Vind je unieke frequentie en leer haar versterken door er expressie aan te geven
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.