Een vage echo uit een ver verleden

Een vage echo uit een ver verleden

Voel jij dat ook? Als je heel diep voelt en luistert? Die vage echo uit een heel ver verleden in jou. Die echo van een Krachtige Vrouwenstem?

Een stem die anders is dan de Krachtige Mannenstem… anders krachtig, maar wel minstens zo krachtig. Een stem die vloeiend, melodieus en vrij is? Een stem die sensueel en verleidelijk is? Stromend… cyclisch… feminine?

Bijna alle vrouwen horen die echo in zichzelf

Een echo die komt uit een tijd, lang, lang geleden – duizenden jaren geleden. Toen de Grote Godin nog werd vereerd en op handen gedragen. Toen mannen en vrouwen samenleefden vanuit balans, met elkaar en met Moeder Aarde.

Een tijd, waarin de vrouwenstem de boodschapper was tussen Hemel en Aarde. Want het was de vrouwenstem, de stem van de Priesteres, die de boodschappen van Hogere Wijsheid overbracht aan mensen. De Vrouwenstem was krachtig. En Heilig.

Daarna brak een tijd aan van onderdrukking van de Vrouwenstem

Letterlijk en figuurlijk.

Vrouwenstemmen deden niet mee. Bijvoorbeeld in het theater, waar vrouwenrollen door mannen werden vertolkt. Zelfs als het, zoals in de opera, gezongen rollen waren.

Op het politieke toneel waren vrouwenstemmen niet aanwezig, net zo min als op universiteiten of in de medische wereld. Alles werd door mannen bepaald. En die gingen er van uit dat iedereen zo functioneerde als zij.

De vrouwenstem was heel zacht op de achtergrond aanwezig, om te zingen voor de kinderen, te fluisteren tegen haar echtgenoot… Maar veel invloed had ze niet.

De vrouwenstem was gevaarlijk

En er zijn in de geschiedenis zeker nog tijden geweest waarin de vrouw en haar stem wel meer gewaardeerd werden. Al was het eigenlijk altijd wel zo, dat de vrouwenstem als “gevaarlijk” werd gezien. Ze kon immers verleiden, mannen het hoofd op hol brengen. Zoals de Lorelei, of de Sirenes…

En voor vrouwen was het in de tijd van de heksenjachten ongelofelijk gevaarlijk om haar te laten horen. Als je je vrouwelijke wijsheid deelde – en die was vermoedelijk niets anders dan het meer ingetuned zijn op de natuur, waardoor vrouwen dingen voelden en wisten die voor mannen onbegrijpelijk en dus “eng” waren – werd je letterlijk op de brandstapel gegooid. En je vriendinnen erbij… want vrouwen werden ook tegen elkaar opgezet. Onze stemmen werden gebruikt om elkaar te verraden… onze Sisters!

Vanaf ongeveer het midden van de 19e eeuw deed de vrouwenstem er helemaal niet meer toe, ze werd letterlijk het zwijgen opgelegd. Vaak met echte martelwerktuigen, als dreigen niet hielp.

Vind jij het gek dat jij jouw Vrouwenstem niet meer zo goed kunt vinden? Laat staan haar durft te laten horen?

Vrouwenkiesrecht bracht verlichting! Maar… de echo zit er nog

De Feministische Beweging en het Vrouwenkiesrecht hebben wat verlichting gebracht, gelukkig maar!

En toch… die echo zit nog steeds in ons. Die echo van die Krachtige Vrouwenstem. Maar ook van de onderdrukking daarvan.

Onze stem is gewond… Precies daarom wordt ze niet gehoord.

Ze is niet heel.

Ze is niet vrij.

Ze voelt zich niet veilig om in de spotlight te schitteren.

Snap je waarom onze ontwikkeling als vrouw niet zónder de ontwikkeling van onze stem kan?

Van vage echo uit een ver verleden naar Krachtige Vrouwenstem van NU

Ik wens met heel mijn hart dat wij onze stemmen gaan vinden – in hun volle glorie, want ze ZIJN nog steeds die stem tussen Hemel en Aarde, die hogere wijsheid kan doorgeven. Ze ZIJN de stem van de natuur, van Moeder Aarde. Ze zijn de stem van verbinding, het raken en openen van harten.

Ik wens met heel mijn hart dat we onze stemmen weer heel gaan maken. Alle delen van onze stem claimen, bij elkaar rapen, troosten en weer aan elkaar lijmen tot een prachtig, stralend geheel. Een unieke stem. Een unieke Vrouwenstem.

Ik wens met heel mijn hart, dat we onze stemmen daarna de spotlight gunnen waar ze naar verlangen. Een spotlight om te delen wat er voor ons toe doet. Om ons verhaal te vertellen. Onze toestemming te geven voor iets. Of juist niet. Om een krachtige NEE tegen iets te laten horen. En een enthousiaste aanstekelijke JA!

Om die mensen die bij ons horen en waar we iets voor kunnen betekenen in ons werk te mogen verleiden met onze stem, ze veilig te laten voelen. Ze hoop en troost te bieden.

Om sámen met andere vrouwenstemmen onze samenleving een andere kant op te sturen… een kant waarin menselijkheid weer bovenaan staat. Waarin er voldoende is voor iedereen… waarin overvloed regeert en niet angst en macht en schaarste.

Anyway… Van vage echo uit een ver verleden naar een Krachtige Vrouwenstem van NU.

Ik wil je graag helpen met je stem… 

Ik wil je daar ontzettend graag bij helpen. Om die echo uit een vaag verleden om te toveren tot een krachtige JIJ in het Nu.

Met het traject Stop Hiding, Start Shining begeleid ik je 4,5 maanden lang om op een heel nieuw pad te gaan lopen, wandelen, dansen… jouw pad, in jouw leven. 

Liefs,

Monique van der Hoeven
Soul to Sassy

 

P.S. Zou jij ook graag van die vage echo uit dat verre verleden in jou een Krachtige Vrouwenstem in het Nu willen maken? Dat kan! Mijn programma De Stem van Vrouwelijke Ambitie gaat precies daarover. Je vindt er meer informatie over op de website. Of boek nu meteen jouw gratis woman to woman chat met mij over jouw stem, dan vertel ik je er gewoon nog meer over!

close
Selecteer lijst(en):

Over Soul to Sassy

Soul to Sassy - omdat álles begint bij jou. Leer je eigen-wijsheid weer horen, vertrouwen en volgen en creëer een leven waarin je moeiteloos en met plezier jouw waarde in de wereld zet
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.