Je stem is wie jij bent op elk niveau

Je stem is wie jij bent op elk niveau

Je stem is wie jij bent op elk niveauJe stem is wie jij bent op elk niveau. In mijn praktijk heb ik het daarom al vele jaren over “Holistische Stemcoaching”. Ik wil je graag uitleggen waarom dat juist voor de stem, en zeker voor de vrouwenstem, zo’n ongelofelijk belangrijke toevoeging is en dat het dus meer is dan een mooie marketing-term 😉

Voor mij bestaan wij als mensen uit 4 verschillende levels:

  • Fysiek (je lichaam, je lichaamstaal, je kleding, etc.)
  • Mentaal (je overtuigingen, je verhalen, wat je denkt)
  • Emotioneel (wat je voelt en ervaart)
  • Spiritueel (jouw reden van bestaan, je aura, je energieveld, je verbinding met “Het Hogere”)

Jouw stem is een veranderlijk, levend wezen

Ik zie de stem als een levend wezen. Ze is net zo veranderlijk als jij. En ze reageert op alles wat jij doet (of juist niet) met je lichaam, je gedachtes en overtuigingen, wat je voelt en ervaart en op hoe je in het leven staat.

Als je werkt aan je stem, zul je ook op alle vier die vlakken tegen blokkades aanlopen. Blokkades die we graag weg willen nemen, zodat jouw stem een vrij leven kan leven. Zodat ze vrij kan stromen.

Een paar voorbeelden van de holistische stem

Ik zal je een paar voorbeelden geven – dan kun je ook meteen zien hoe al die voorbeelden weer invloed op elkaar hebben.

Fysiek: als je adem niet vrij kan stromen, omdat je bijvoorbeeld je middenrif vastzet, of je lage buikgebied, dan kan je stem niet goed functioneren. Doordat je adem niet lekker stroomt en ruim voelt, kun je een gespannen gevoel krijgen, waardoor je bijvoorbeeld je schouders gaat optrekken of je nek vast zet. Allemaal deze fysieke blokkades hebben impact op je stem – ze zijn hoorbaar (en voor jou ook voelbaar).

Mentaal: als jou, net als zoveel vrouwen, je leven lang is verteld, dat je niet te zachtjes moet praten, want dat je dan niet gehoord wordt of dat het niet overkomt alsof je zelfvertrouwen hebt, dan is het alleen maar logisch dat jij de overtuiging ontwikkeld dat je een zacht stemgeluid hebt en dat je niet iemand bent met veel zelfvertrouwen. Die overtuiging heeft invloed op je stemgebruik, maar ook op je lichaamstaal.

Emotioneel: als je het, zoals heel veel vrouwen, heel spannend vindt om jezelf te laten horen, of dat nou zingend of sprekend is, dan veroorzaakt dat angstgevoel een fysieke reactie in je lichaam. Er ontstaat een vechten of vluchten reactie. Daardoor kan je stem niet goed functioneren en raak je de verbinding met je lichaam kwijt, waardoor je dat niet goed kunt corrigeren. Klachten als een trillende stem, bibberbenen, geen geluid kunnen produceren op een bepaald moment, je overmand voelen door emoties, maar ook heesheid zijn daar voorbeelden van.

Spiritueel: het maakt voor jouw stem alle verschil of jij gelooft dat het over jou alleen gaat – jij staat tenslotte in die spotlight! – en dat je alles zelf moet doen of dat je vertrouwen hebt dat er een groter “iets” is. Iets wat je draagt en steunt, iets wat letterlijk via je stem door jou heen stroomt. Dat is één voorbeeld van hoe spiritualiteit invloed kan hebben op je stemgebruik. Er zijn er net zoveel als er visies op spiritualiteit zijn, denk ik.

Zie je hoe die niveaus invloed op elkaar en op je stem hebben?

Ik denk dat je met deze voorbeelden ook kunt zien, hoe het ene invloed heeft op het andere. Niets speelt op zichzelf. Als jij je gedragen voelt (spiritueel) kan dat je ontspanning geven, een gevoel van overgave. Daardoor voelt die overtuiging dat je te zacht praat minder belemmerend. En je lichaam zal meer ontspannen zijn, waardoor je adem beter functioneert.

Omgekeerd, als jij voelt dat je geen controle over je stem hebt, kun je door de stress die je daarover voelt nog meer last van stress krijgen, je hart gaat bijvoorbeeld tekeer of je krijgt een letterlijk gevoel van weg willen rennen. Je kunt daardoor niet meer goed nadenken en je weet niet meer goed wat je ook weer wilde vertellen of je kunt geen creatieve oplossing bedenken. Daardoor ga je je rot en hulpeloos voelen, waardoor je moet huilen.

Zie je hoe dat werkt?

Het is heel belangrijk om te oefenen met holistisch stemgebruik. Door te zien en voelen wat er nou eigenlijk gebeurt, kun je leren om veel sneller de controle terug te pakken. Zodat jij in control bent en niet de omstandigheden.

Ga er maar eens mee experimenteren!

Monique van der Hoeven
Soul to Sassy

P.S. In mijn Youtube kanaal  vind je een heleboel filmpjes met tips en achtergronden over  hoe je holistisch kunt werken met jouw stem! Je kunt me hier vinden – fijn als je je abonneert, dat maakt mij beter vindbaar!

Youtubekanaal van Soul to Sassy

close

Over Soul to Sassy

Soul to Sassy Vind je unieke frequentie en leer haar versterken door er expressie aan te geven
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.