De Stem van de Wilde Vrouw

De Stem van de Wilde Vrouw

Tijdens mijn vakantie in het prachtige, weidse Drenthe diende ze zich heel duidelijk aan: De Wilde Vrouw.

Ik las een prachtig boek – een enorme aanrader dus: Het hart van de heks, geschreven door Genevieve Gornichec. Het gaat over Angrboda – een vrouw die in de Noorse mythologie maar een heel klein rolletje heeft, maar door deze schrijfster hélémaal tot leven is gebracht. Angrboda is slechts één van de vele vrouwen uit verhalen die maar een mini-aandeel hebben in de – door mannen opgeschreven! – verhalen die wij kennen. Het is dus sowieso heel interessant om het eens vanuit een vrouwelijk perspectief te lezen. Maar los daarvan: Angrboda is voor mij het proto-type wilde vrouw.

En zo ging ik wat verder mijmeren over het archetype van de Wilde Vrouw.

De Wilde Vrouw is een van de meest onderdrukte kanten van Vrouw-Zijn

Van alle kanten van ons Vrouw-Zijn is zij vermoedelijk de meest onderdrukte. Want we zijn zó bang voor haar…

Wie is ze eigenlijk?

De Wilde Vrouw is niet wie we vaak denken. Een ongecontroleerde, onaangepaste en oncontroleerbare hysterische vrouw. Integendeel eigenlijk. Want als je goed met haar in verbinding bent in jezelf, heb je heel veel controle over dingen, die juist met logica of lineair denken niet te regelen zijn.

De Wilde Vrouw is ons Natuurlijke Vrouw-Zijn. Intuïtie, verbinding met de natuur, met het geheel, het grotere. De cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Ze is Wijsheid. Ze is Weten. Ze is Power.

We zijn bang voor de Wilde Vrouw

Maar we zijn, zoals ik al zei, bang voor haar. Want tja… de Natuur die laat zich niet controleren met regels. En ze laat zich niet vertellen wanneer ze moet regenen. Ze Is. Ze laat rivieren overstromen of droogvallen – om een paar heel actuele voorbeelden te geven. Ze laat sterven of juist leven – geen arts heeft daar controle over, uiteindelijk is het De Natuur, Het Leven zelf, die bepalen wiens tijd het is.

Binnen onze patriarchale cultuur is dat heel eng en gevaarlijk. En wat niet controleerbaar is, kun je het beste zwart maken, zodat het nóg gevaarlijker wordt. Zodat we het mijden. Want zoals je weet: alles wat je energie geeft, groeit. En alles wat je mijdt, wordt kleiner.

De Wilde Vrouw. Ze is genegeerd, ze is uitgemaakt voor van alles en nog wat. Van dom, onbezonnen, mystiek tot hysterisch en tweederangs.

Ze IS er nog, in jou!

Maar ze is niet verdwenen.

Ze is daar. In jou.

En ze is een Power House.

Jezelf opnieuw verbinden met de natuur van jouw Wilde Vrouw laat je voelen wie je werkelijk bent.

Het laat je voelen waar je toe in staat bent.

Het laat je je heelheid als vrouw voelen.

En het laat je – hoop ik!- voelen waar je onderdrukt wordt in je expressie.

Want de Stem van de Wilde Vrouw, die mag er al helemaal niet zijn.

Ze is niet lief, zacht en compassievol. Begripvol, altijd de wijste… Nou ja, soms.

Maar het gaat om wat ze óók is: fel, pittig, vurig, krachtig, boos, verdrietig en gefrustreerd na vele jaren onderdrukt te zijn.

Liefde is niet alleen maar lief en aardig

En ja: ook dat is liefde!

Want liefde ís niet werkelijk alleen maar aardig en lief zijn. Precies daarin zit een stuk onderdrukking van het vrouwelijke. Er is ons verteld, opgedragen, dat we lief en aangepast horen te zijn. De wijste. De verstandigste. Degene met begrip. Degene die troost biedt. Degene die zich inhoudt en “erger” voorkomt.

En ja… dat is mooi en ik zeg altijd: blijf dat vooral doen! Onze wereld heeft het heel had nodig.

Maar JIJ hebt heel hard nodig dat jouw Wilde Vrouw een stem mag krijgen.

Want het is niet óf óf… het is én én.

Juist dát is wat liefde is.

En wat de Wilde Vrouw ons als geen ander leert en brengt!

Monique van der Hoeven,
Soul to Sassy

Ben jij nieuwsgierig naar deze kant van jou en hoe ze kan klinken? Hoe je die stem in jouw leven kunt integreren? Dan is het een plan om een gratis online inspiratiesessie met me te boeken. Je kunt dat hier rechtstreeks in mijn agenda doen:

 

Of bekijk het actuele aanbod over de vrouwenstem bij Soul to Sassy | Vrouw & Stem Academie:

Coachings- en cursusaanbod Soul to Sassy | Vrouw&Stem Academie

close
Selecteer lijst(en):

Over Soul to Sassy

Soul to Sassy - omdat álles begint bij jou. Leer je eigen-wijsheid weer horen, vertrouwen en volgen en creëer een leven waarin je moeiteloos en met plezier jouw waarde in de wereld zet
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.