De “kracht” van overtuigen

De “kracht” van overtuigen

In heel veel stem-, presentatie- en verkooptrainingen kom ik het tegen: de “kracht” van overtuigen. De aanhalingstekens zijn van mij, overigens. Wat al aangeeft dat ik “goed kunnen overtuigen” niet echt een kracht vindt.

Overtuigen heeft voor mij persoonlijk iets heel “mannelijks”, iets manipulatiefs zelfs. Ik merk dat veel vrouwelijke ondernemers dat gevoel hebben. Vermoedelijk één van de redenen waarom vrouwen het vaak lastig vinden om aan sales te doen.

Overtuigen heeft dan ook te maken met “jouw gelijk” tot een anders “gelijk” te maken.

Met overtuigen ondermijnen we de wijsheid van een ander

Ik geloof dat we daarmee aan een heleboel wijsheid voorbij gaan.

Ik geloof ook dat het absoluut onnodig is om, bijvoorbeeld in een salesgesprek, de ander “te overtuigen”.

Misschien geloof ik zelfs wel, dat het onmogelijk is om een ander te overtuigen.

In elk geval geloof ik dat het niet de weg is.

Waar ik wel in geloof is inspireren.

Overtuigen is manipulatief

Ik geloof dat we met onze stem en stemgebruik, als die mooi samenvallen met wie wij zijn en waar we voor staan, anderen kunnen inspireren. En misschien wel zozeer, dat ze aanvullingen krijgen op de mening of de overtuiging die ze tot dan toe hadden.

Inspireren zet namelijk aan tot het toelaten van méér eigen-wijsheid. In tegenstelling tot overtuigen: dat zet aan tot het toelaten van de wijsheid van een ander.

Ik geloof diep in eigen-wijsheid. Noem het intuïtie, noem het afgestemd zijn… Ik geloof dat ieder mens in staat is perfect te wéten wat juist is voor haar. Een ander proberen te overtuigen, brengt mensen aan het twijfelen aan de eigen-wijsheid.

Waarom ik dat manipulatief vindt? Eigenlijk is het heel eenvoudig om met de juiste woorden iemand aan het twijfelen te brengen. We hebben immers van jongs af aan geleerd dat “een ander” het beter weet dan wij. Onze ouders, de dokter, onze leraren… Waarmee ik niet wil zeggen, dat er niet heel veel te leren valt van anderen! Maar dat is iets anders.

We zijn dus enorm gevoelig voor overtuigende taal. Die krijgen we letterlijk met de paplepel ingegoten. Zeker als vrouwen, want van mannen wordt nog meer verwacht dat ze op een bepaald moment met overtuigende argumenten komen bijvoorbeeld.

Iemand ervan overtuigen dat zij er beter aan doet om jou te geloven…ik weet het niet.

Kom ik weer op het inspireren.

Ik geloof in inspireren 

Inspireren vraagt wat mij betreft: zelf voorleven. Laten zien en horen waar jij voor staat, waar je in gelooft. Niet alleen mooie woorden, maar ook echt dagelijks daden. Niet de manier waarop een ander het zou moeten doen, maar jouw manier. Als inspiratie voor de andere om “haar manier”  te vinden.

En inspireren heeft niet tot doel om anderen “mee” te krijgen. Tenminste niet als het niet stiekem toch “overtuigen” is. Wat ik helaas bij een heleboel influencers zie.

Geloven dat jouw waarheid “de waarheid is” vind ik heel gevaarlijk.

Want daarmee ga je er automatisch van uit dat jouw wijsheid wijzer is dan die van een ander.

En hoe zou dat nou kunnen?

Eigenwijsheid komt van iets groters

Al die wijsheid komt immers niet van onszelf, maar van iets groters. Iets wat zo wijs en krachtig is, dat we het niet eens kunnen bevatten.

Mijn doel, ook in mijn sales, is in elk geval nooit om wie dan ook ervan te overtuigen dat ik de waarheid in pacht heb. Zelfs met 20 jaar ervaring en enorm veel kennis weet ik maar een heel klein beetje. Iedereen die heel veel leert, leert op een bepaald moment: hoe meer je weet, hoe meer je beseft dat je eigenlijk niets weet.

Mijn wens is om je te inspireren voor jezelf te denken. Te onderzoeken of je overtuigingen wel kloppen. Te onderzoeken of de woorden die je gebruikt van van jou zijn of dat je ze hebt overgenomen van iemand anders. Jouw stem te leren kennen, haar helemaal van jou te maken. Ze behoort jou toe… voor 100%.  Ze is uniek en enig in haar soort. Net als jij.

Monique van der Hoeven
Soul to Sassy

Mag ik jou inspireren om op zoek te gaan naar jouw eigen unieke stem? De woorden die perfect bij jou passen? Jouw verlangens in de wereld zetten? Begin dan eens met een inspiratiesessie, gratis en online, met me te boeken, dan kunnen we eens samen kijken hoe dat voor jou zou kunnen zijn. Je kunt een afspraak maken via de knop hieronder:

close
Selecteer lijst(en):

Over Soul to Sassy

Soul to Sassy - omdat álles begint bij jou. Leer je eigen-wijsheid weer horen, vertrouwen en volgen en creëer een leven waarin je moeiteloos en met plezier jouw waarde in de wereld zet
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.