Het stroomt… Maar wát stroomt er?

Het stroomt… Maar wát stroomt er? 

Het stroomt… maar wát stroomt er?

“Het stroomt lekker” – dat is zo’n opmerking die ik regelmatig vrouwen hoor maken, vrouwen die ondernemen of ook gewoon in een privé situatie. Ik denk dat we allemaal dat gevoel van stromen – flow? – herkennen. Het is iets waar we ook naar verlangen, want het voelt goed – stromend. Maar wát is het dan dat er stroomt?

Het is een vraag die ik mezelf ging stellen toen ik richting de menopauze ging in mijn leven. Een periode waarin het allesbehalve stroomde in mijn leven. Integendeel. Een periode, waarin ik het gevoel had dat ik stilstond. Dat alles in mijn leven stilstond. Zelfs achteruit ging eigenlijk… want er kwamen ongelofelijk dingen van vroeger terug op mijn pad. Triggers, trauma’s, angsten… dingen waar ik toch echt van dacht dat ik ze in mijn 30 jaar bezig met zelfontwikkeling toch echt wel had “verslagen”. Nope…

Wat is het dan dat er stroomt? Of juist niet?

Maar die stagnatie die ik ervoer liet wel die vraag naar boven komen. Wat is het dan dat er stroomt in iemands leven? Of juist niet?

Als het stroomt, loopt eigenlijk alles lekker in je leven. Je werk, je vriendschappen, je relatie, geld… dromen, verlangens, toekomstplannen stromen in een voor jou comfortabel tempo door je leven. Alles – of in elk geval heel veel – “lukt”. Ik heb vaak dit soort periodes in mijn leven gekend. En ook periodes die zo ongeveer het tegenovergestelde waren.

Wat “het” dan was, dat vroeg ik me niet zo af. Maar als ik het zo opschrijf, dan zie ik dat onbewust “het” dus altijd iets was, wat buiten mijzelf lag. En waar ik dus niet direct veel invloed op had.

Zo was het leven nou eenmaal… dacht ik

Eigenlijk heb ik ook altijd een soort van geaccepteerd, dat dat nou eenmaal Het Leven was. Of in elk geval Mijn Leven, dat mijn ritme in het leven er een was van grote ups en best wel grote downs. Vroeger wilde ik daar dan balans in brengen. Totdat ik me realiseerde: ups en downs zijn ook een balans. De ene mens slaat nou eenmaal verder uit in zijn ervaringen dan de andere. Daar heb ik lange tijd vrede mee gehad.

Tot aan die tijd richting de menopauze… toen duurde de stagnatie wel heel erg lang. En moest ik er dus iets mee 😊 Op zoek naar wie die “het” die niet stroomde nou eigenlijk was.

Levensenergie stroomt

Al gauw realiseerde ik me dat wat er stroomt eigenlijk heel simpel is: Levensenergie. Levensenergie – waarvan alles op onze wereld en daarbuiten is gemaakt – is er altijd en overal. Ze is dagelijks de kracht achter alles wat we doen, beleven, creëren, vernietigen…

Maar onze verbinding met Levensenergie… die is er lang niet altijd even sterk. Bij mezelf en ook bij veel van mijn klanten ontdekte ik, dat we vaak maar een beperkte ervaring van verbinding met die Levensenergie hebben. Of dat de verbinding met horten en stoten gaat. En dat is eigenlijk helemaal niet gek…

We hebben namelijk al vanaf heel jonge leeftijd geleerd, om naar anderen te luisteren, die wijzer waren en het beter wisten: ouders, leraren, de dokter… bedtijd, tijd om vakantie te vieren, etenstijd, “als je 18 bent”, om maar een paar voorbeelden te noemen. Allemaal dingen die ons van onze eigen-wijsheid en dús onze verbinding met Levensenergie verwijderden. Later kwam daar nog een goede baan vinden en houden, de huur betalen, een leuke partner vinden, etc. bij Nog weer later misschien wel kinderen opvoeden… Allemaal weglekkende levensenergie, die we niet in kunnen zetten om het te laten stromen in ons leven.

Vaak stroomt het als het leven klopt met “het plaatje”

Voor velen van ons stroomde het dan min of meer bij toeval een tijdje. Meestal in een periode, waarin het plaatje in ons hoofd waar we aan dachten te moeten voldoen een beetje klopte met het leven wat we leefden. Maar ja… Het Leven… het stroomt in haar eigen tempo en op haar eigen manier, dus ineens klopte het plaatje niet meer en weg was de stroom.

Wat ik ontdekt heb, is dat de stroom er veel vaker kan zijn – misschien uiteindelijk wel altijd. En dat we dat zelf in de hand hebben. Daarvoor moeten we alleen helemaal terug naar die stem van ons lichaam. En naar de stem van ons hart. En de stem van onze intuïtie… Die zitten niet in ons hoofd. En al zeker niet in alle plaatjes die zich daar gevormd hebben op basis van dingen die we leerden of hoorden van anderen “die het beter wisten”.

Levensenergie spreekt via de stem van ons lichaam, ons hart en onze intuïtie

Het gaat stromen in je leven, als jij je elke dag verbindt met de stroom van Leven. Als je je laat voeden door Levensenergie vanuit jouw unieke verbinding met Het Leven. Dat kan niemand voor je doen en iemand kan weten hoe dat voor jou is.

Je kan het voelen als je in verbinding bent met je lijf… is er stagnatie of stroom? Is er ruimte of beknelling?

En wist je, dat jouw stem een prachtig instrument is om te voelen of je verbonden bent met jouw Levensenergie? Als het antwoord “ja” is, dan klinkt ze vrij en stromend. Is het antwoord “nee” dan voel je dat het moeilijk is, of eng, zingen, en soms zelfs spreken… Je stem laat je ervaren waar er blokkades zitten in jouw verbinding met de Levensenergie. En tegelijkertijd helpt ze je om die blokkades te helen – gewoon door met liefde en aandacht te klinken.

Het Leven is Prachtig!

Bij mij stroomt het weer… veel rustiger dan vroeger, wel krachtiger. En vooral zónder die enorme pieken en dalen. En wat ben ik dankbaar dat ik mijn adem, stem en lichaam al lang geleden leerde inzetten voor deze mooie verdieping in mijn leven. En wat vind ik het bijzonder, dat er zelfs na al die jaren nog zoveel verdieping in mogelijk is…

Het Leven is Prachtig! Wat wil Levensenergie door jou heen creëren?

Monique van der Hoeven
Soul to Sassy | Vrouw & Stem Academie

Ben je benieuwd hoe jij je ook meer kunt verbinden met die Ware Stem van Levensenergie in jou? Zodat je kunt stoppen met kostbare levensenergie verspillen aan de denkbeelden en ideeën van anderen? Zodat jij die authentieke, unieke expressie kunt gaan leven en delen die alleen jij kunt zijn? Maak dan een afspraak met me voor een gratis online inspiratiesessie! 

Je kunt het via de knop hieronder rechtstreeks in mijn agenda doen: 

 

close
Selecteer lijst(en):

Over Soul to Sassy

Soul to Sassy - omdat álles begint bij jou. Leer je eigen-wijsheid weer horen, vertrouwen en volgen en creëer een leven waarin je moeiteloos en met plezier jouw waarde in de wereld zet
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.