Normaal? Echt de domste uitvinding ooit

Normaal? Echt de domste uitvinding ooit

Normaal? Echt domste uitvinding ooit

Normaal? Echt de domste uitvinding ooitDoe eens normaal… hoe vaak heb jij het gehoord? Hoe vaak heb je het gezegd?  En geloof me, ik maak me er absoluut ook schuldig aan.

Onlangs nog. Toen ik ging lunchen en een collega tegenkwam in de garderobe. “Heb je ook pauze” vroeg ik? “Nee”, zei hij “ik ga bidden”. En ja… natuurlijk. Dat kan ook. Ik realiseerde me maar weer eens hoezeer dat niet in mijn blikveld zit en hoe makkelijk ik op basis van mijn eigen normaal aannames doe over anderen. Hoezeer ik ook mijn best doe om dat niet te doen… die blinde vlek die blijft. Is ook niet erg denk ik, want iedereen heeft een eigen “normaal” en dat is oké. Mits je je realiseert, dat het jouw normaal is. En dat er net zoveel normaals zijn als mensen. Tenminste, dat vermoeden heb ik.

De definitie van normaal

Als ik de definitie van het woord “normaal” google, krijg ik als eerste de Achterhoekse band Normaal – een grappig detail, vond ik. Vervolgens de definities van het woord normaal: gangbaar, gebruikelijk, gemiddeld, gewoon, niet afwijkend. Zoals de meeste mensen het doen.

Laat ik heel eerlijk zijn: het zijn woorden waar ik jeuk van krijg.

Want waarom zou je gemiddeld, gangbaar, gewoon of niet afwijkend willen zijn? Ik kan me er helemaal niets bij voorstellen. Ik vind mensen supermooi en bijzonder, juist omdat ze allemaal anders zijn! Mens in de eerste plaats, allemaal, maar toch ook nergens ooit hetzelfde. Er is niemand ooit geweest zoals jij en er zal nooit meer iemand komen zoals jij. Veel minder normaal kun je het niet krijgen geloof ik.

Sowieso komt bij mij altijd die vraag: afwijkend waarvan? Of van wie? En wie bepaalt dat dan, waar je wel of niet van zou mogen afwijken. Zo’n 20 jaar geleden studeerde ik Vrouwenstudies aan de Universiteit van Utrecht – het werkte als een hamerslag op mij in. Ons normaal is niet normaal… Ons normaal is wat ons continu van alle kanten verteld is dat het normaal is. Bepaald door mensen die daar zelf vooral heel comfortabel en bijzonder van werden – mannen meestal. Normaal is een visie, niet meer en niet minder. En de gangbare visie is wat wij normaal noemen. Maar wat voor het overgrote merendeel van de mensen eigenlijk helemaal niet zo normaal is, maar waarvan werd gevonden dat ze daar maar hun normaal van moesten werken. Zo werkt een systeem met een patriarchale visie. Het is een óf óf systeem. Je bent normaal of je bent dat niet.

Kunnen we alsjeblieft naar een èn èn wereld?

Ik zou willen – en ik werk er met hart en ziel aan bij Soul to Sassy – dat we naar een èn èn wereld gaan. Een wereld waarin alles en iedereen naast elkaar mag bestaan. Dat we ieders normaal als prachtig abnormaal zien.

Mensen zijn geen wezens die je in een malletje moet willen kneden. Ze worden daar beslist niet gelukkiger, beter of mooier van. Mensen zijn wezens met prachtige talenten en een prachtige unieke bijdrage op deze planeet.

Ik wens me voor 2023 dat we eens wat verder kijken dan ons eigen normaal… en nog veel meer: voorbij de gangbare, gemiddelde normaal!

Ik krijg er letterlijk de rillingen en de kriebels van… normaal? Echt de domste uitvinding ooit!

Monique van der Hoeven
Soul to Sassy

Benieuwd hoe jij wat meer van jezelf de wereld in kunt laten stromen, zonder meteen je complete normale leven op zijn kop te hoeven zetten? 😉 Ik bied in de maand januari een WoW sessie aan: een Woman of Wisdom Sessie. Kijk op de website voor meer informatie en om een afspraak et boeken.

Woman of Wisdom Sessie

close
Selecteer lijst(en):

Over Soul to Sassy

Soul to Sassy - omdat álles begint bij jou. Leer je eigen-wijsheid weer horen, vertrouwen en volgen en creëer een leven waarin je moeiteloos en met plezier jouw waarde in de wereld zet
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.