Venus… ze is zóveel meer

Venus – ze is zóveel meer

Heb jij een symbool gekozen voor 2023? Iets wat je gaat helpen om je intenties en voornemens ook elke keer weer levendig voor ogen te hebben? Je te herinneren aan de dromen die je koos? De verlangens van jouw Vrouw Achter de Spiegel?

Ik heb een bijzonder symbool dit jaar – en ik sta te popelen om haar met je te delen!

De 13 Heilige Nachten van 2022

Ik deed dit jaar – nou ja vorig jaar eigenlijk – mee aan de 13 Heilige Nachten bij kunsthistorica Karin Haanappel (check haar website, ze heeft bijzonder boeiende programma’s in de aanbieding – ik zal hem hieronder vemelden). Ik deed wel vaker mee aan de 12 of 13 Heilige Nachten, maar dit jaar deed ik het voor het eerst serieus. Meestal gaf ik me op en dan kwam het er weer niet van. Dit jaar is één van mijn voornemens om af te maken waar ik aan begin en er serieus mee aan de slag te gaan. Working wonders tot nu toe…

Anyway, één van de opdrachten was om een symbool tot je te laten komen voor het jaar 2023. En ik zag het meteen… het was een Venusbeeld. En hoe logisch was het dus om een replica te kopen van misschien wel het beroemdste Venusbeeld ever: de Venus van Willendorf (zie de kleine foto bij deze blog of google haar). Dit Venusbeeldje is 11,1 cm groot en gemaakt van kalksteen met rode oker. Ze werd gevonden in 1908 en stamt uit ergens tussen 24.000 en 22.000 voor Christus. Jawel… een tijd waar wij als mensen niet veel over te horen krijgen. Ook niet in de geschiedenisles. We doen alsof die tijd vóór de “echte” beschaving plaatsvond.

Niets is minder waar… maar het wordt misschien wat lastig voor de Big 5 (de 5 grote godsdiensten) om zichzelf nog echt geloofwaardig te maken, als we durven te zien dat er daarvoor ook echt al wel een leven op aarde bestond.

Er was ooit een tijd waarin dominantie niet bestond

Sterker nog: er bestond in de tijd dat het Venusbeeld – één van de vele – gecreëerd is nog geen dominantie. Hoe vind je die? Kun je je voorstellen dat er ooit een tijd was, dat er geen macht was die bijna iedereen domineerde en dwong om volgens zijn maatstaven te leven? Het was echt zo in die tijd…

Men aanbad en adoreerde het vrouwelijk – niet volgens goedkope, pornografische en male-gaze beelden hoor. Nee, het vrouwelijke stond centraal vanwege haar levensgevende kwaliteiten. Want tja… zonder vrouwen geen leven. Fact of Life.

Het mannelijke aanbad men overigens net zo zeer. Er was immers geen hiërarchie of dominantie. Alles werd gewaardeerd, omdat alles gewoonweg nodig is voor een werkelijk volwaardig bestaan.

We kunnen ons zo’n wereld nauwelijks nog voorstellen

Tja… zo’n dikke 25.000 jaar later kunnen we ons weinig voorstellen bij een wereld die egalitair is. Waar echt iedereen zijn of haar eigen prachtige plek stralend in kan nemen. En daarvoor gewaardeerd wordt. Omdat niemand anders die plek in kan nemen.

Een wereld, die de aarde eert als haar eigen moeder. Want dat is ze. De natuur serieus neemt. Omdat ze beseft, dat zij daar deel van uitmaakt en niet haar “meerdere” is.

Een wereld, waarin niet het denkende brein ver verheven wordt boven de wijsheid van het lichaam en de ziel.

Een wereld, waarin vrouwelijk en mannelijk in balans is en in elk mens in precies de passende hoeveelheid mag en kan voorkomen.

Venus van Willendorf – mijn persoonlijke symbool van 2023

En daar is  ze dan… mijn hoogsteigen replica van de Venus van Willendorf. Die stond sowieso al op mijn lijstje en dit was een prachtige gelegenheid om haar ook fysiek in mijn leven te roepen.

Om me precies daaraan te herinneren. Dat waar zij voor staat is waar ik voor ga en sta. Vanaf mijn nederige plekje hier op aarde voel ik dat het mijn missie is – bij Soul to Sassy- om zoveel mogelijk vrouwen te helpen zich veilig te voelen zichzelf te laten zien en horen. Zichzelf te waarderen voor wat ze werkelijk brengen en betekenen. Hun eigen – nieuwe! – definities van vrouwelijke kracht te creëren. Want ik zie hoeveel verschil dat maakt. Voor henzelf. En voor anderen, die zij daarmee weer helpen dat ook meer en meer te gaan te doen.

Ik geloof er heilig in dat we hier zijn om Soul (vanuit Zielswijsheid) to Sassy (met verve, kleur, authenticiteit en lef) te leven… zoals niemand anders dat kan!

Venus – ze is zóveel meer dan ze lijkt!

Deze kleine Venus – ze is immers maar net 11,1 cm groot – is zóveel meer dan ze lijkt. Ze is Het Leven zelf – iets waar we nooit, met geen enkele dominante macht ter wereld, omheen kunnen.

Ik ben benieuwd naar jouw symbool voor 2023… prachtig om te zien hoe we als vrouwen samen en ieder op onze eigen manier bouwen aan een gelijkwaardiger wereld! Laat je het me weten?

Monique van der Hoeven
Soul to Sassy

Benieuwd hoe jij zelf je veiliger zou kunnen voelen om meer van jezelf te laten zien en horen? Dan is een Women of Wisdom sessie een prachtige manier om kennis te maken met je eigen innerlijke wijsheid! Je kunt er hier meer over vinden:

Informatie Woman of Wisdom Sessie

De jaarlijks terugkerende 13 Heilige Nachten kun je volgen bij Kunsthistorica Karin Haanappel – die een aantal geweldige programma’s aanbiedt op haar website, waaronder Ancient Herstory – mocht je meer willen weten over de tijd waarin er nog geen dominantie bestond bijvoorbeeld. Je vindt haar hier:

Website van kunsthistorica Karin Haanappel

close
Selecteer lijst(en):

Over Soul to Sassy

Soul to Sassy - omdat álles begint bij jou. Leer je eigen-wijsheid weer horen, vertrouwen en volgen en creëer een leven waarin je moeiteloos en met plezier jouw waarde in de wereld zet
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.